Nieuws

NESSC ontdekking: tweeling bij zwarte mangrove

NESSC-wetenschappers aan Wageningen University & Research hebben ontdekt dat zwarte mangroves tweelingen  produceren. Het is hoogst waarschijnlijk de allereerste keer dat dit is waargenomen voor deze mangrovesoort. Het fenomeen van identieke zaailingen stond al bekend voor enkele andere soorten mangroves.

Sara Pino Cobacho

In de kwekerij voor tropische planten in Wageningen bestuderen NESSC-wetenschappers verschillende mangroves en tropische zeegrassen. Hier kijken ze onder andere naar de gevolgen van klimaatverandering en andere antropogene invloeden op kwetsbare tropische mariene systemen. Begin dit jaar trokken enkele ontkiemende zaden van zwarte mangroves de aandacht van NESSC-onderzoekers Sara Pino Cobacho en Marjolijn Christianen: uit enkele zaadjes ontsproot namelijk een tweetal zaailingen – oftewel tweelingen!

Het fenomeen van tweelingen bij mangrove bomen is extreem zeldzaam en slechts een aantal keren eerder beschreven. Het is dan ook zeer waarschijnlijk de allereerste keer dat dit fenomeen is waargenomen bij zwarte mangroves. Samen met haar collega’s in Wageningen en van de Burger’s Zoo heeft Sara een kort artikel gepubliceerd in het academisch tijdschrift Botanica Marina om hun opmerkelijke vondst te beschrijven.

Van zaadje tot mangrove tweeling: 5 dagen (B), 6 weken (C) en 19 weken (D) na het ontkiemen.

Sneller aanpassen
Mangoves spelen een cruciale rol in tropische kustregio’s doordat ze kustafslag remmen en een habitat bieden aan honderden verschillende planten en dieren. Vanwege hun belangrijke functies bestuderen NESSC-wetenschappers welke invloed klimaatverandering heeft op mangroves.

In hun nieuwe artikel stellen de onderzoeker voor dat het vermogen van mangroves om tweelingen te produceren hen een evolutionair voordeel geeft. Bij een veranderend klimaat kunnen mangroves hun strategie om voort te planten mogelijk sneller aanpassen.

Artikel:
First evidence of polyembryony in black mangrove Avicennia germinans
Botanica Marina, 65(5), 321–324, 2022.
Sara Pino Cobacho, Nicole A.L.M. Grol, Thomas A. Dros, Dorine T.B.M. Dekkers and Marjolijn J.A. Christianen
https://doi.org/10.1515/bot-2022-0006