Nieuws

Peter Kuipers Munneke aan de slag bij NESSC

NESSC heeft sinds april ook glacioloog en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke onder de gelederen. Op het IMAU in Utrecht, het instituut waar hij eerder promoveerde, gaat hij de komende jaren zijn onderzoek richten op processen die het smeltgedrag van ijskappen bepalen.

Veel mensen die hem iedere week op televisie aan het werk zien weten het misschien niet, maar Kuipers Munneke (Groningen, 1980) werkt naast zijn baan als weerman voor de NOS al jarenlang als ijsonderzoeker. Vorig jaar verbleef hij een jaar op de Universiteit van Swansea in Wales. Sinds april zet Kuipers Munneke zijn onderzoek voort bij NESSC bij het IMAU, waar hij in 2009 promoveerde.

Peter Kuipers Munneke

Rode draad
De rode draad in zijn onderzoek, zo vertelt hij, is de wisselwerking tussen de atmosfeer en de grote ijskappen op Antarctica en Groenland. “Voor NESSC ga ik mij in de eerste plaats richten om al bestaande ijskapmodellen te integreren in een splinternieuw globaal klimaatmodel. Er bestaan namelijk al modellen voor verschillende ijskappen om hun smeltgedrag in de toekomst simuleren.”

“Maar daar blijft het dan bij. Wat de verdere impact is van hun smeltgedrag op het globale klimaat wordt met deze modellen niet goed gesimuleerd. Het is daarom de bedoeling om onderdelen van al bestaande ijskapmodellen in te bouwen in een globaal klimaatmodel, zodat ook de effecten van het smelten van ijskappen op bijvoorbeeld weerpatronen of oceaanstromingen gemodelleerd worden.”

“Ook zal ik werken aan de opvolger van het laatste IPCC-rapport, dat in 2018 verschijnt. Dit Special Report richt zich op de impact van een temperatuurstijging van 1,5 graden Celsius. Het onderdeel waar ik aan bij zal dragen zal zich vooral richten op ijs- en sneeuwsmelt op Antarctica.”

Nieuwe inzichten
Ironisch genoeg heeft juist de doorgaande opwarming van de aarde geleid tot enorm veel nieuwe wetenschappelijke inzichten over de gevolgen van klimaatverandering op de grote ijskappen, vertelt Kuipers Munneke. “Er is in twintig jaar zo veel kennis opgedaan. Een ijskap werd vroeger gezien als een statisch ijsblokje dat langzaam massa zou verliezen, door te smelten. Ondertussen is wel duidelijk dat het zo niet werkt. Bij opwarming gaan allerlei processen een rol spelen, er gebeurt van alles. Gaandeweg zijn we ons gaan realiseren dat ijskappen veel sneller kunnen reageren. Dat weten we omdat door het warmer wordende klimaat tal van andere processen zich zijn gaan manifesteren. Die kunnen we bij ijskappen gewoon waarnemen.”

Avonturier
Zijn klimaatwetenschappelijk onderzoek en zijn werk bij de NOS voeren hem soms naar verlaten plekken op aarde. Tijdens zijn onderzoeken kampeerde hij in een tentje op Antarctica en Groenland. Eerder deze maand keerde Kuipers Munneke terug van een verblijf op Spitsbergen. Toch wil hij zich geen avonturier noemen. “Tuurlijk, ik deins niet terug voor het onbekende, maar ik zoek het nou ook weer niet op. Zeker binnen de wereld van gletsjeronderzoekers ben ik geen avonturier! Namen ga ik niet noemen, maar er lopen wel degelijk avonturiers rond binnen het vakgebied!”

Website Peter Kuipers Munneke