Nieuws

Nieuwe projecties van smelt ijskappen, stijging zeespiegel

Internationaal onderzoek presenteert nieuwe schattingen van het smelten van ijskappen en te verwachten zeespiegelstijging. Het internationale consortium ISMIP6, geleid door NASA en met meerdere NESSC-onderzoekers van de Universiteit Utrecht, heeft nieuwe projecties gepubliceerd van het effect van de uitstoot van broeikasgassen op de rol van Groenland en Antarctica in de zeespiegelstijging. De schattingen zijn gebaseerd op de IPCC-scenario’s voor CO2-uitstoot en zijn aanvullend op wat er al in gang is gezet door klimaatopwarming. De resultaten verschijnen vandaag in een speciale uitgave van het tijdschrift The Cryosphere.

Het onderzoek is het resultaat van het Ice Sheet Model Intercomparison Project (ISMIP6), dat ruim zestig ijs-, oceaan- en atmosfeeronderzoekers van over de hele wereld samenbrengt onder leiding van NASA’s Goddard Space Flight Center. “De kracht van ISMIP6 ligt in het samenbrengen van de meeste onderzoeksgroepen die ijskappen modelleren, en die weer te verbinden met onderzoekers die oceanen en atmosfeer modelleren, om samen beter te begrijpen wat er met de ijskappen zou kunnen gebeuren,” vertelt NESSC-onderzoeker Heiko Goelzer, inmiddels verbonden aan het Noorse onderzoekscentrum NORCE. Goelzer leidde het ISMIP6-project over de Groenlandse ijskap.

Twee scenarios
Het ISMIP6-team heeft twee verschillende IPCC-scenario’s onderzocht: één met een snel stijgende CO2-uitstoot en een ander met een lagere uitstoot. In het scenario met hoge emissies stellen de onderzoekers dat het massaverlies van de Groenlandse ijskap kan leiden tot een extra wereldwijde zeespiegelstijging van zo’n 9 centimeters in 2100. In het scenario met lagere uitstoot zou dat ongeveer 3 centimeters zijn.

Het ijsverlies van de Antarctische ijskap is moeilijker te voorspellen: in het westen leidt warmer oceaanwater tot meer smelt aan de onderkant van grote drijvende ijskappen, waardoor de ijskap massa verliest, terwijl de uitgestrekte Oost-Antarctische ijskap juist aan massa kan winnen omdat hogere temperaturen zorgen voor meer sneeuwval. De mogelijke effecten lopen daardoor sterker uiteen, van een zeespiegeldaling van bijna 8 centimeters tot een stijging van 30 centimeters in 2100.

Verbetering van projecties
“Het kostte ons ruim zes jaar aan workshops en teleconferenties met onderzoekers die wereldwijd werkten aan ijskap-, atmosfeer- en oceaanmodellering om een gemeenschap op te bouwen die onze projecties van de zeespiegelstijging kan verbeteren,” vertelt projectleider Sophie Nowicki van NASA. “De reden dat het is gelukt, is dat de poolgemeenschap klein is, en we er allemaal op gebrand zijn om deze zeespiegel-puzzel op te lossen. We moeten deze cijfers weten.”

De nieuwe onderzoeksresultaten worden meegenomen in het zesde IPCC-rapport, dat zal verschijnen in 2021/2022.

 

Publicatie:
Special issue | The Ice Sheet Model Intercomparison Project for CMIP6 (ISMIP6)
The Cryosphere, 2020

Artikelen:
The future sea-level contribution of the Greenland ice sheet: a multi-model ensemble study of ISMIP6
 
ISMIP6 Antarctica: a multi-model ensemble of the Antarctic ice sheet evolution over the 21st century