Bussemaker bezoekt NESSC
Jonge Utrechtse wetenschappers vertelden vandaag persoonlijk aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over hun werk binnen hun Zwaartekrachtprogramma’s, waaronder ook NESSC. Voorafgaand aan haar lezing op de opening van het Academisch Jaar bracht de politica daarvoor een bezoek aan het Utrecht Science Park.
Tijdens het interactieve bezoek kwam de minister zelf in actie. ‘Mag ik dit aanraken?’, vroeg Bussemaker toen NESSC-promovendi Loes van Bree en Margot Cramwinckel haar boorkern uit de Middellandse Zee lieten zien. De verschillende lagen van de kern beslaan liefst 20 duizend jaar en zeggen iets over het klimaat in het verleden. Die boorkernen worden met een groot boorschip verzameld, vertelde NESSC-hoogleraar Jaap Sinninghe Damsté: ‘Zeg maar het CERN van ons type onderzoek.’ Door de microscoop bekeek Bussemaker bovendien fossiele algen, dinoflagellaten, van 40 miljoen jaar oud.
NESSC-hoogleraar Appy Sluijs vertelde over het outreachproject van NESSC, Tipping Point Ahead, dat in aanbouw is. Het project richt zich op het enthousiasmeren van middelbare scholieren voor wetenschap en klimaatonderzoek.
De minister stelde de onderzoeksters veel vragen over hun werk en motivatie, en benadrukte tijdens haar afsluitende speech hoe mooi ze het vond om zoveel multidisciplinaire samenwerking te zien.
De Zwaartekrachtprogramma’s (waaronder NESSC) zijn samenwerkingsverbanden tussen topuniversiteiten in Nederland, gericht op breed, multidisciplinair onderzoek. De Universiteit Utrecht is penvoerder van vier Zwaartekrachtprogramma’s: Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion, Netherlands Earth System Science Centre, Cancer Genomics Centre Netherlands en Consortium on Individual Development.