Promotie: Late Quaternary East Asian Monsoon precipitation dynamics and vegetation response on the Chinese Loess Plateau
Promovendus: Louise Fuchs
Datum: 19-09-2024
Tijd: 14:15
Instituut: Utrecht University
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Online: Livestream
promotors:
dr. ir. F. Peterse
prof. dr. Y. Sun
Titel proefschrift: Late Quaternary East Asian Monsoon precipitation dynamics and vegetation response on the Chinese Loess Plateau
Abstract:
Het onderzoek naar klimaatverandering is geïntensiveerd na de IPCC-waarschuwing voor meer extreme klimaatgebeurtenissen door de opwarming van de aarde, wat het milieu en menselijke leefomstandigheden bedreigt. De bevolking van Oost-Azië, waar het klimaat wordt beïnvloed door de Oost-Aziatische moesson (EAM), de Indiase moesson en de westelijke windsystemen, is sterk afhankelijk van de neerslag van de EAM voor de beschikbaarheid van zoet water. Ondanks voorspellingen dat de EAM zou intensiveren, is deze sinds de jaren ’70 verzwakt. Inzicht in het verleden van het EAM-klimaat is cruciaal om dit tegenstrijdige gedrag te begrijpen.
Variaties in zuurstofisotopen (δ18O) in druipstenen uit China reconstrueren vroegere EASM-neerslag en zijn gelinkt aan zomerse insolatie. Het Chinese Löss Plateau (CLP) documenteert veranderingen in EAWM en EASM door löss-paleosol-sequenties, met magnetische susceptibiliteit en korrelgrootte als proxies. Biomarkers zoals plantwassen en bacteriële lipiden in sedimenten geven inzicht in vroegere omgevingsomstandigheden. Deze thesis gebruikt de isotopensamenstellingen van n-alkanen (δ2Hwax en δ13Cwax) in verschillende löss-paleosol-sequenties op het CLP om de EAM-neerslag en vegetatierespons tijdens het Laat Kwartair te reconstrueren.
Het eerste deel richt zich op neerslagproxies en beoordeelt de bruikbaarheid van δ2Hwax. Hoofdstuk 2 toont aan dat δ2Hwax en druipsteen δ18O groeiseizoenneerslag weerspiegelen. Hoofdstuk 3 onderzoekt ruimtelijke trends in EASM-neerslag en vochtbronnen over de afgelopen 40,000 jaar. Het tweede deel onderzoekt vegetatierespons op klimaatverandering, waarbij Hoofdstuk 4 en 5 de omgevingsfactoren en vegetatieveranderingen op het CLP analyseren. Deze thesis benadrukt het belang van een multi-proxy benadering voor toekomstig EASM-klimaatvoorspellingen.