Nieuws

Afbraak van stikstof drie tot zes keer sneller

De afbraak van stikstof verloopt tot zes keer sneller vergeleken met honderd jaar geleden.


Verhoogde concentraties van stikstof in water heeft meerdere negatieve effecten op de waterkwaliteit, zoals een snelle groei van algen of verlies van biodiversiteit. Via verschillende chemische reacties wordt stikstof in rivierwater op natuurlijke wijze afgebroken in andere componenten.

Nieuwe onderzoek door NESSC onderzoeker Junjie Wang en haar collega’s aan de Universiteit Utrecht, gepubliceerd in Nature Water, laat zien dat deze chemische reacties in rivieren en meren tot zes keer sneller verlopen vergeleken met honderd jaar geleden.

Het bouwen van dammen in rivieren heeft een versnelling in het afbreken van stikstof mede versneld. Foto: Denitsa Kireva

Scherpe toename
De versnelling is een gevolg van de opwarming van het klimaat, het bouwen van dammen in rivieren en de scherpe toename van stikstof in rivieren door menselijk activiteiten, zoals het gebruik van kunstmest gedurende de twintigste eeuw. De wetenschappers tonen ook aan dat de processen waardoor stikstof in de bodem wordt begraven tot drie keer sneller verlopen dan vroeger.

De nieuwe resultaten zijn van nut om de gevolgen van verhoogde concentraties van stikstof door menselijk handelen beter te begrijpen. Ook wordt het mogelijk om de impact van natuurbeleid op het verminderen van stikstof van te voren beter in te schatten. Meer kennis over de natuurlijk stikstofcyclus verbetert bovendien ook de scenario’s over toekomstige klimaatverandering.

Artikel:
Global inland-water nitrogen cycling has accelerated in the Anthropocene
Junjie Wang, Alexander F. Bouwman, Lauriane Vilmin, Arthur H.W. Beusen, Wim J. van Hoek, Xiaochen Liu, Jack J. Middelburg
Nature Water, 2024